Sastav na temu Moje buduće zanimanje

sastav na temu moje buduće zanimanje Prolazi četrnaest bezbrižno provedenih godina u igri, pjesmi, bezbrižnom dječijem smijehu.

Slike djetinjstva polako blijedi. Osjećam da novi snovi traže svoja ostvarenja, da moji brodovi pravcem neke mirnije luke. Kroz šarene prozore života vidim nezaboravno provedeno vrijeme u školi, drugove i nastavnike.

Ponekad moje želje buknu iz sve snage, a zatim iščeznu kao da nikad nisu ni postajale. Vrlo su čudne, neshvatljive, nedostižne, neosvojive. U velikoj jabuci života miče se crv sumnje. Ništa na ovom svijetu nije sigurno i jasno, samo neprestana borba i traganje. A treba se potruditi i ostvariti svoj cilj. Hoću da upišem gimnaziju, a kasnije da se posvetim studiranju maternjeg jezika i književnosti. Pretočiću znanje u ljepotu i zvuke maternjeg jezika, sjedeću u katedri, posmatrati svoje učenike i ponositi se svojim uspjehom. Volim knjige, privlače me svojom tajanstvenošću, uzbudljivošću. Naučiću učenike da ih vole, da ih čitaju, da se tope u ljepoti riječi. Razgovaraću sa njima, jer razgovor je spona među ljudima, biće im prijatelj, podrška koja im je potrebna u trenucima patnje i brige.

Odluka koju sada donosimo biće prekretnica za čitav život. Zlatnom niti vezem svoju sudbinu, pažljivo i smireno, vrijeme će pokazati da li je ona čvrsta i istrajna, da li možemo da se odupremo životnim burama i nepogodama. Nisam nikom dozvolila da odabere moj budući poziv, čula sam mnogo savjeta, ali u srcu je bio samo jedan san iz djetinjstva. Znam da će moje poznavanje jezika pomoći ostvarenju želje i nadam se , da ću biti natavnik koji učenicima uliva nadu, sigurnost. Malo je pravih nastavnika, prijatelja i učitelja. Kad postanem pokretač i oslonac shvatiću da je moj san postao java.

Samo se znanjem uplovljava u svaku luku života, znanjem se premošćuju bezpuća, ruše životne prepreke. Samo voljom i vjerom u sebe. Treba biti samouvjeren i pokazati stazu puta koja će nas nositi kroz život, jer život je samo beskrajno traganje.

Moje buduće zanimanje
4.4 (88%) 10 votes