Sastav na temu opis pejzaža za učenike osnovne škole. Ovaj sastav je napisan u ženskom rodu jer smo dobili zahtjev od Jasmine da ga napišemo pa stoga je u ženskom rodu. Česta tema za pismene sastave su i opisi pejzaža i zato je i bilo možda i krajnje vrijeme da i mi postavimo jedan sastav na ovu temu.

Opis pejzaža

Ispričaću vam priču o tome gdje sam prvi put osjetila miris drveća, svježinu vode i ljepotu prirode. Nije mi to bio prvi put da posmatram prirodu, ali je doživljaj bio tako snažan, da sam se odmah sjetila svih onih stihova i proze napisanih o prirodi. Ukratko, ostala sam bez daha. sastav o pejzažu opiši jedan pejzažPogledom sam prelazila sa kamenja na crnogorično drveće, sa drveća na riječicu, sa riječice na planine, htjela sam sve vidjeti i obuhvatiti pogledom. Ali ipak mi se pogled zalijepio za pet crnogoričnih stabala okruženih vodom. Stajali su jedno uz drugo i čuvali se, baš kao prava braća. Svjetlucale su te iglice, obasjane suncem, još vlažne od sinoćnje kiše. Ogledali su se u bistroj riječici i kao da su promatrali jesu li sva peterica tu, na okupu. A u plićaku riječice su se kupali kamenčići, dok su veliki pazili na manje. Ponegdje je rasla gusta trava, kao perzijski ćilim. Ovo mjesto nije izgledalo kao da je zemaljsko, a od ljudskih ruku su ga čuvale velike planine. Mogla sam posmatrati ovo mjesto još dugo vremena. Ali nisam. Ubrzo se mrak omotao oko cijelog prizora, a to mi je bio znak da je vrijeme da idem, da ne pokvarim slogu. Tad sam se stvarno uvjerila da je priroda umjetnica kakvoj nema ravne.

 

 

 
Ukoliko vam se svidio ovaj naš opis pejzaža ocijenite ga sa pet zvjezdica. Ukoliko imate neki komentar na ovaj rad prokomentarišiti i pohvalite ili pokudite ova pismeni zadatak o pejzažu.

Opis pejzaža
4.34 (86.78%) 171 votes