Tragicna sudbina likova u ,,Kostani” napisan pismeni rad iz srpskog jezika. Pošto je vrlo česta tema na pismenom radu opis likova iz djela Koštana ili neka od varijacija o tragočnoj sudbini likova da se piše odlučili smo da vam prikažemo ovaj rad i da se nadamo da će vam se svideti. Pored ovog rada imate i mnoga druga djela obrađena i urađene kompletne analize lektire, likova kao i sastavi o tim djelima, kod nas na sajtu.

Tragični likovi u Stankovićevoj drami Koštana

U Stankovićevoj drami “Koštana“ preplićz se dva različita stava o životu. Sa jedne strane se nalaze stroge u ptrijarhalne čorbadžijske porodice koje imaju zatvorene stavove prema mladosti i ljubavi. Kod takvog načina življenja mladost se gasi, guše se ljubavi i život postaje prazan. Ovakav život žive Arsa i Hadži Toma. Sa druge strane se nalaze ljudi koji smatraju da život treba živeti punim plućima, proživeti mladost, radovati se životu i živeti ga opušteno, sa uživanjem. Ovakvom stilu života pripadaju i neki koji su iz čorbdžijskih porodica ali su uspeli da se otrgnu nepisanim patrijarhalnim pravilima. U način življenja spadaju Koštana i Stojan, ali i nostalgični Mitke, i u jednom periodu se ovakvom načinu života predao i Hadži Toma. Iako svi ovi likovi imaju različita mišljenja o životu, njih sve povezujenj žal za mladošću. Neki žale što je mladost prošla a nije bila dovoljno proživljena i na pravi način iskorišćena. Drugi žale što mladost koja još uvek traje ne ide onim tokom kojim su oni zamišljali da će ići.
Koštana je mlada Ciganka koja svojom pesmom i igom pleni sve oko sebe. Iako je ona naslovni lik drame, ona nije glavni dramski lik. Ona je centar zbivanja i sveg dešavanja. Ona navodi ljude da se ponašaju možda onako kako ne bi trbalo. I stariji i mlađi muškarci su zaneseni njenom lepotom, igrom i pesmom i mnogo novca i vremena daju na nju umesto da se posvete svojoj porodici. Ona je centralni lik drame jer da nje nema ne bi bilo ni dramske radnje, pa ni drame.
sastav koštana tragičina sudbina likovaKoštana je mlada, lepa i čulna. Uživa u životu i raduje se njemu. Ona pevanje shvata kao svoj poziv i uživa dok to radi. Ona ne peva samo zbog novca i to možemo da vidimo kada je Hadži Toma dovede kući i daje joj nizove dukata, ona te dukate vraća Marku jer zna da bi posle, kad se Hadži Toma otrezni, sva krivica što su kod nje dukti pala na nju, jer Hadži Toma nikad ne bi prizanao da je posrnuo pred njenim pesmama. I pored svog posla ona je uspela da sačuva dostojanstvo.
Tačno zna kakav je njen društveni položaj: Ja, Ciganka! U Banju, u selo, tamo je moje!. Sviđa joj se Stojan ali ga ne voli. Njena tragedija se ogleda u tome što joj je mladost naglo prekinuta nasilnom udajom. Žali što više ne može živeti život kao do sad. Zna da će joj radom ruke propasti, oči i lice isušiti i da neće biti lepa kao što je sada. Iako joj Stojan nudi život sa njim, ona ga odbija jer bi tako izgubila slobodu. Morala bi da služi svekr i svekrvu, doćekuje goste, a uveče, pod mesečinom, kad je puna snage, ona, umesto da igra i peva, bila bi zatvorena u kući. Nije uspela da oseti ljubav ni strast ni da proživi mladost kako je zamišljala.
Mitke je stariji čovek. On je svoju mladost burno proživeo, imao je dosta avantura, ljubavi koje su za njega dale i život. Ali ipak on ne misli da je dovoljno proživeo. Ne želi da se smiri jer ne vidi sebe pored žene koja je sve vreme u kuhinji licem umazanog testom i brašnom. Ali ipak on se na kraju pokorava takvom žiotu zbog pretnji brata.
Žal za mladošću kod Koštane i kod Mitka se razlikuje. Koštana pati jer je ona još uvek mlada a ne može da proživi tu mladost koja je tako prekinuta i zbog toga je klonula duhom. Mitke žali zbog nedovoljno neproživljene mladosti. I Hadži Toma pati jer i on nije dovoljno proživeo mladost koju je naglo prekinula ženidba. Zbog toga on sebe poredi sa bulom koja je umrla prve bračne noći, jer je isto tako i njegov život i smisao života okončai onog dana kad se oženio. I Stojan žali što mu mladost ne prolazi onako kako je zamišljao da treba.
Svim ovim likovima život je promašen i žale što ga nisu bolje iskoristili.

Ukoliko vam se svidio sastav, šerujte ga na fb, i kažite prijateljima za naš izvrsni sajt koji vam konstantno donosi nove pismene radovi i obrade i analize lektira. Naravno ko god do sada nije pročitao iskreno savjetujemo svima da pročita djelo KOštana.

Sastav na temu Tragicna sudbina likova u ,,Kostani”
5 (100%) 2 votes