Umjetnost, bez obzira na to koja je,oduvijek je bio tezak poziv. Umjetnici su manjina medju drugim ljudima. Kada se neko odluci za taj poziv,on na samom pocetku zna da ce uvijek biti ljudi koji ga nece shvatiti, koji nece voljeti njegova djela. Ali nikad se ne smije predati! Od malena sam zeljela biti dio tog bozanskog svijeta. Svakog dana posmatrala sam svog djeda kako ispisuje nove stranice svojih knjiga na pisacoj masini koju je neobicno voljeo. Zahvaljujuci njemu, vec sa pet godina naucila sam citati i pisati. Znajuci da je on usamljen covjek koji je kroz zivot prolazio sa brdom problema, znala sam da je za njega knjizevnost predstavljala spas. Samo uz svoju pisacu masinu on moze pobijediti svoju tuzniju stranu zivota. Citajuci mnoge knjige, posmatrajuci slike, slusajuci razne kompozicije…shvatila sam da on nije jedini. Umjetnost je najbolji nacin da otkrijes samog sebe, da izrazis svoja osjecanja i da sa svojim talentom pobijedis svako zlo.
umjetnost tema za pismeni zadatakJedna od prici kojoj sam se najvise divila jeste “Hiljadu i jedna noc”. Seherezada je pricom pobijedila smrt i produzila si zivot za hiljadu i jednu noc. Naravno, bice onih koji ce pomisliti: “Pa svako od nas moze toliko pricati i, po cijenu zivota, izmisljati nove stvari”. Ali to nije obicna prica, to je umjetnost. Da Seherezada nije bila umjetnik, njena prica bi brzo dosadila a to bi znacilo samo jedno-smrt. Medjutim, njena prica je bila sve zanimljivija. U najzanimljivijem trenutku Seherezada bi prekinula pricu i tako dobila jos jedan dan zivota. Na isti nacin, samo umjesto price plesanjem, Aska se spasila od ostrih celjusti krvolocnog vuka. Aska je stvarala nove zanimljive pokrete koje su zabavljale vuka i koji je samo zelio jos. Ova pripovijetka je i najbolji prikaz odnosa jednog umjetnika-Aske i publike-vuka. Roman “Vjestica iz Portobela” Paola Koelja je cist primjer da je umjetnost iznad svega. Glavni lik romana,Atena, je Ciganka koju je majka ostavila u domu za nezbrinutu djecu. Atena je imala rijetku moc-predvidjala je buducnost. Razvijajuci svoju moc, umjetnoscu Atena je naucila da stupi u kontakt sa velikom silom, sa Majkom. Na taj nacin Atena je spasila mnoge ljude od smrti, od bolesti, tuge, bola…naucila ih je da budu sretni i da cijene svoj zivot.
Kad se skupe sve te price, sva iskustva velikih umjetnika, normalno je da svako od nas pozeli biti jedan od njih. Umjetnost je moc, umjetnost je Bozji dar koji nas cini sretnima i daje nam snagu da pobijedimo sve tame ovog svijeta. Umjetnost je biserni lanac koji nema kraja, a svako od nas u dubini duse zeli biti dio tog lanca, zeli biti biser cija ljepota i sjaj nikad ne nestaju vec trajno svijetle u vremenu!

Sastav O umjetnosti
5 (100%) 1 vote