sastav na temu da sam profesor za drugi razred srednje iz srpskog jezikaDa sam profesor – sastav za drugi srednje

Nekada je na televiziji postojao crtani film Veliki vezir IZNOGUD. Svaka epizoda je imala za temu kako on smišlja zli pakleni plan kako da postane kalif umjesto kalifa. Tako i ja smišljam pakleni plan i šta bih sve činio “da sam ja profesor”.

Zlokobni smješak mi titra na licu, iz iskustva znam ko nije pročitao lektiru, ne mogu me prevariti napisane zadaće. Uzimam dnevnik i gledam lica mladih i uplašenih učenika. Osjećam kako im se dlanovi znoje. Pogledom im prodirem u ustreptalu dušu, ne interesuje me da li je neko zaljubljen pa nema koncentraciju, da li ima problema u kući, da li je bio bolestan i nije uspio savladati gradivo onako kako ja želim. Danas sam nervozan i moram se na nekome iskaliti, a ova djeca su tako laka meta. Onaj mali Srđan mi opasno kida živce jer uvijek ćuti, nikad se ne javlja, nema svoje mišljenje ni oko čega.
– Reci ti meni Srđane sa kojim stihovima se pojavljuje Iguman Stefan u Gorskom vijencu – jedva suzdržavam zli osmjeh da ne prekrije cijelo lice, već uzimajući penkalo da upišem keca sa postoljem jer to se mora znati, iako ni sam nisam siguran koji su to stihovi.
– Ko će sinko božju volju znati
ko će božja prozreti čudesa. – lagano, ali sa velikom sigurnošću odgovori Srđan.

Da sam profesor koji god predmet predavao trudio bih se djecu da naučim da budu što bolji ljudi, ali i da nauče da se bore za sebe. Naravno nikada ne bih zapostavljao znanje i učenje i svima koji se trude uvijek bih za neke propuste gledao kroz prste. Ne bih tolerisao bezobrazluk. Prije bih tolerisao glupe, nego bezobrazne. Gledao bih da izdvojim bitno od nebitnog, bitno za život da nauče. Trudio bih se da nemam favoritita i da ne izdvojam nikoga već da svima bude ni po babi ni po stričevima, već pošteno i realno. Da sam ja profesor volio bih da nema straha kod učenika, da je na času prijatna, a ne grobna atmosfera i da ako je neko cijeli dan bio sa nekom Jovanom da kaže “je**ga, sutra ću, bilo mi je isuviše lijepo da bih mislio o tome” a ja bi se kao namrgodio i rekao glasno “Alooo, bez psovanja” i onda pitao jel se još ko zaljubio jer samo na ljubav imam visoku toleranciju. Onda bi pola razreda odjenom postalo zaljubljeno. I shvatam da bih bio previše popustljiv da sam ja profesor.

Posao profesora je jedan od najodgovornijih poslova na svijetu jer pored roditelja i društva najveći uticajj u izgradnji ćovjeka od djeteta imaju profesori. Mnogi ne obavljaju valjano tu ulogu, mnogi je i ne shvataju. Mnogi obavljaju posao mehanički, nemajući sluha, nemajući vida za posljedice u izgradnji čovjeka. Ko nije spreman na žrtvu, razumijevanje, pronicanje, ulaženje u psihu djece, pružanje ruke, držanje discipline uz toleranciju, održavanje radne atmosfere, razumijevanje kapaciteta.. Čini se kao rudarski posao, posao profesora, bar onakav kakav bi trebao biti da ga svako radi kako treba. I kad opet razmislim ne bih volio da sam ja profesor

Tema za 2 razred srednje skole ,,Da sam profesor”
4.5 (90%) 6 votes